2009. április 15., szerda

Frankfurti zöldfűszermártás

Hát ez a mártás valami isteni finom:) Nem írnám ezt ha nem így lenne.
A megmaradt főtt tojások felhasználásának az egyik legjobb módja!

Chili és Vanília vezette be a konyhai köztudatba (legalábbis az enyémbe, biztos) és most a Dining Guide-on találkoztam vele újra a húsvéti recept ajánlóban, ahol további izgalmas infót tudhatunk meg a recept eredetéről.

Pont 2 db tojásom maradt meg és egy pár fűszernövénykét még húsvét előtt vettem hozzá, így nem volt más hátra mint szorgos aprításba fogni!

"Hozzávalók (2-4 adag)

2 főtt tojás, felkockázva
2 kicsi csemegeuborka, felkockázva

fél hagyma (vagy egy salotta), finomra aprítva

1 fokhagymagerezd

fél citrom reszelt héja és leve

2 púpos ek majonéz

2 púpos ek tejföl

1tk mustár
só, bors

nagy csokor friss fűszernövény (kb: egy csokor petrezselyem, fél csokor snidling, néhány szál kapor, tárkony, sóska, turbolya, koriander, ill. amihez hozzájutunk)

A főtt tojást, csemegeuborkát, hagymát egészen finomra aprítjuk. Hozzákeverjük a majonézt, tejfölt, mustárt, citromlevet, sóval, borssal ízesítjük. Belereszelünk egy gerezd fokhagymát, fél citrom héját. A friss fűszernövényeket éles késsel teljesen finomra aprítjuk (ez ekkora mennyiségnél elég nagy munka, de semmiképpen nem szabad gépben aprítani!), és hozzákeverjük a mártáshoz."

A recept egyazegyben áll itt, én csak negyed citromot használtam hozzá, de nekem ez így volt finom, a héjából annak is csak a felét reszelte bele, nem szeretem ha nagyon savas vagy erőteljesen citromos ízű egy kaja én még csak a barátkozás fázisában vagyok ezzel, persze kivéve a direkt citromos kajcik.

Zöldfűszerként én a következőket használtam:

7-8 db medvehagymát
2 szál tárkonyt, lecsipkedve a levélkéket
3 levélke zsályát
fél csomag snidlinget
4 szál petrezselymet,
hagyma helyett 2 db friss újhagymát

Nálunk a Húsvéti libasült mellé, egy kis salival, hát tényleg csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni......:)

1 megjegyzés:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz