Mindenképpen szerettem volna valami finom sós rágcsikát is csinálni a Húsvéti eszem-iszom-dinom-dánomhoz, így készült ez a pogi. Alapvetően egy picit sósabb ízvilágú, de nem túlzott mértékben, a juhtúró és a kolozsvári szalonna megadja a finom kis füstös ízt, szóval erre inni kellett...:)), méghozzá finom új tokaji furmintot, de erről pár szót majd kicsit később és egy sufni mélyéről előkerült sok-sok éves nagyon finom körte páleszt.
Az alaprecept Izbolygó Best of túrós pogi recptjére épül, amit már egyszer készítettem és nagy előnye, hogy a hozzávalók olyan harmóniában vannak összeválogatva, hogy nyugodtan rábízhatjuk magunkat esetleg további pogi variácók kikísérletezésének alapjául. Amikor először sütöttem, egy nagy csipet füstölt sajt került a tetejére, úgy is nagyon finom volt, de legközelebb kipróbálom egy kis pirított hagymával és tökmaggal is.. szóval bátran lehet kísérletezni a hozzávalókkal.
Hozzávalók
50 dkg liszt
30 dkg juhtúró
30 dkg vaj (nálam 25 dkg olvasztott vaj + 2 ek libazsír)
2 tojás + 1 tojás felverve, kis tejföllel kikeverve
20 g élesztő kevés tejben feloldva
1 marék medvehagyma
5 dkg kolozsvári szalonna
20 g só
1 kk libazsír
A kolozsvári szalonnát, olyan pici kockákra vágom amilyenre csak tudom:) A medvehagymát is felaprítom, serpenyőben megmelegítem a kávéskanál libazsírt és átpirítom rajta a szalonnát és a medvehagymát. Aztán az alapanyagokat és a medvehagymás szalonnát összegyúrom és hűtőben pihentetem 30 percig. A tésztát vékonyra nyújtom és az egyik felét lekenem felvert tojással, majd félbehajtom. Aztán felhajtom a széleit, így most egy négyzet alakú tésztám van, aminek a tetején vannak a felhajtott tésztaszélek, majd az egészet megfordítom, így a szélek alulra kerülnek és felül pedig egy szép téglalapunk lesz. Kinyújtjuk 1-2 ujjnyi vastagra, berácsozzunk a tetejét majd egy kisebb szaggatóval vagy rövides pohárral:) kiszaggatjuk. 200 fokra előmelegítjük a sütőt és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük a pogikat. Végül kenjük meg a tejföllel kikevert tojással és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell sokat kelesztgetni, hajtogatni, szóval tényleg ideális.
Atya ég, micsoda ízkavalkád. Isteni finom lehet. Gratulálok hozzá. Már most megéheztem , pedig a csokis kuglófomat csipegetem közben:)
VálaszTörlésKedves Fruzska, de aranyos vagy:)) köszönöm:)
VálaszTörléstényleg fincsi lett, de a csokis kuglófod sem tűnik olyan szönyűségnek ;)