2009. április 8., szerda

Vöröslencse pástétom



Mostanában egyre több szó esik, az egészségtudatosabb táplálkozás jegyében, a bolti felvágottak helyetti alternatívák kereséséről. Ennek tökéletesen megfelel ez a pástétom, hiszen egy szendvicsben, csírával, zöldségekkel nagyon finom, de mártogatósnak is lehet használni, ha egy picit hígabbra készítjük. Tervezgetem kipróbálni töltelékként is, gombával, áztatott zsemlével, pl. egy csirkecombba.

Hozzávalók
10 dkg vöröslencse megmosva
1 sárgarépa
1 negyed zellergumó v. 1 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 szelet paprika, ha szezonja van
2 fej paradicsom(szezonjában), vagy 2 evőkanál paradicsom püré (nálam most Kecskeméti, de hámozott paradicsom konzervből is jó)
2 ágnyi bazsalikom vagy petrezselyem
1-2 löttyintésnyi extra szűz olíva olaj
fél kisujjnyi gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 tk csípős paprikakrém (Virágoskúti csípős rózsa) vagy Cayenne borssal is szoktam készíteni
1 tk kurkuma
1 kk garam masala
só, bors

Egy wokban olajat hevítek, belereszelem a fokhagymát és a gyömbért. Beleteszem az apróra vágott hagymát és pirítom egy picit, majd a reszelő nagyobb lyukán belereszelem a répát és a zeller(vagy apróra vágva teszem bele), beleteszem az apróra vágott paradicsomot/paradicsom pürét, paprikát/paprikakrémet, kurkumát és tovább pirítom őket kb. 2 percig. Felöntöm 3 dl vízzel és további 5 perc főzés után beleteszem a megmosott vöröslencsét majd sózom, borsozom és lefedve, közepeslángon főzöm kb. 25-30 percig. A vöröslencse könnyen beszívja a vizet, így figyeljünk, hogy mindig öntsünk utána.

Ezekután, ha a lencsénk megpuhult, botmixerrel pürésítjük, de én ezt most kihagytam, mert pürézés nélkül sem volt rossz az állaga. A végén belekeverük az apróra vágott bazsalikomot, v. pertrzselymet, de sajnos nálam most nem volt otthon egyik sem, de majd legközelebb. Pürézés után, ha esetleg sok lenne alatta a lé, akkor még tegyük vissza a tűzre és főzzük a kívánt állag eléréséig.
Korábban itt találtam inspirációt.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretjük a vöröslencsét és a virágoskúti termékeket is. Tetszik ez a pástétom, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz