2009. április 22., szerda

Zöldfűszeres Zöldségleves – Gomba gombóccal


A frankfurti zöldfűszeres mártás döbbentett rá, hogy mennyire jó dolog a friss fűszernövények együttes ízvilága. Valahogy ez eddig kimaradt, de most tovább gondolásra késztetett és ebből kerekedett ez a leves is, hasonló fűszernövényekkel készült, mint a mártás. Nagyon tavaszi levesnek nevezném, de a gombóckáknak köszönhetően azért tápláló is, viszont a nagyobb adag zöldfűszertől, friss és illatos.

Hozzávalók a leveshez:

3 kicsi sárgarépa
1 nagy fehérrépa
½ zeller
½ karalábé
¼ kelkáposzta
1 vöröshagyma
1 bio leveskocka
2 kanál olaj
2 l víz

5-6 szem bors
1 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér

Zöldfűszerek
8 db medvehagyma levél (nagyobbacskákra szeletelve)
2 szál tárkony
½ csokor petrezselyem


Biztos hiányzott az aprítás, így a fehérrépát, a zellert és a karalábét kis kockákra vágtam olyan 2-3 centisekre. A sárgarépát félkarikákra szeleteltem. 2 kanál olajon megpirongattam a felszeletelt zöldségeket (nekem egy kicsit meglöttyent az a 2 kanál olaj és pirítás után lekellett öntenem a zöldségekről a megmaradt olajat, ami nagyon kellemesen fehérrépa ízű/illatú lett, el is tettem további felhasználásra, a kedvesem szerint valami sós palacsintát kellene benne sütni, néha azért leesik az állam a jó ötletein)
Azután felöntöm 2 l vízzel beledobom a leveskockát, beleteszem a hagymát, fokhagymát, gyömbért (engem ezek a dolgok nem zavarnak a levesben, de akit igen használjon teatojást) sót, borsot és a kelkáposztát.
A felaprított zöldfűszerek harmadát is beleszórom és zöldségek puhulásáig főzöm a levest, de mielőtt teljesen kész lenne, belefőzőm a gombócokat, amit a következőképpen készítettem:

Gomba gombóc

2 közepes krumpli
3 közepes gomba
3-5 dkg kolozsvári szalonna
4-5 ek liszt
1 tojás
2 csipet petrezselyem
1 ek olíva olaj
1 kk só

A 2 krumplit puhára főzöm és kihűtöm. A szalonnát és a gombát apró kockákra aprítom. Egy serpenyőben az olajon pirítani kezdem a szalonnát majd rádobom az aprított gombát, pár percnyi pirulgatás után beleszórom a pici petrezselymet és ez a rész kész is. A puhára tört krumplihoz hozzákeverem a szalonnás gombát, 1 tojást és 4-5 ek lisztet és a sót.
Evőkanállal gombóckákat szaggatok a forró levesbe, ha feljött a leves tetejére 2-3 perc alatt meg is főtt. Tejföllel és a maradék zöldfűszerrel megszórva tálaltam, jó volt:)

2 megjegyzés:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz