2009. március 11., szerda

Udon tésztás leves - Szójaszószos húsgombócokkal


Igazándiból ez lesz az első posztom:) Már régóta dédelgetem azt, hogy blogban gyűjtögetem tovább a recepteket.
A leves ötlete Cookingstartól és az ő lelkesedéséből származik az udon tészta iránt. A recept nem teljesen autentikus, gyakorlatilag a hűtő tartalma befolyásolta, mint szinte mindig amikor neki állok főzni, van egy inspiráló recept amit aztán alakítgatok egy picit, ahogy mindenki. Persze az is előfordul, általában sütiknél, hogy grammra pontosan betartom az utasításokat. A húsgombócok már szintén egy jó ideje foglalkoztatnak, biztos, hogy nem ez az utolsó húsgombócos étel.


Hozzávalók:
Húsgombócokhoz:
250 g darált marhahús
1 tojás
4 ek zsemlemorzsa + plusz amennyit felvesz, de inkább puha maradjon az állaga
2 ek édes szója szósz
2 gerezd fokhagyma
1-2 cm pici gyömbér

örölt bors


Összekeverem a hozzávalókat, majd egy fél órára beteszem a hűtőbe.
Pici kb. 2-3 cm átmérőjű gombóckákat gömbölygetek belőle és egy kevés olíva olajon pirosra sütöm őket. Tálalásig melegen tartom.

Leveshez:


5 db közepes gomba
1 sárga és 1 fehér répa
1 kis marék kukorica
1 kis marék zöldborsó
1,5 l húsleves v. zöldségleves, ennek hiányában 1 bio leveskocka

2 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér
2 ek halszósz
só, örölt bors
200g friss udon tészta*
tetejére: 1 csokor újhagyma, petrezselyem, 1 lime, chili paprika


A levesbe reszelem a fokhagymát és a gyömbért, majd beleszórom a felkarikázott répákat, ha ez már egy picit puhult, mellészórom a felszeletelt gombát, egy pár perc múlva a többi zöldséget is. Ízesítem a halszósszal , majd még esetleg ízlés szerint egy kis sóval, örölt borssal. A végén kb. 2 perc alatt belefőzöm az udontésztát és már tálalom is a tetejére teszem a húsgombócokat és megszórom a tetejét bőven felkarikázott újhagymával és petrezselyemmel(szánom bánom koriander helyett), chilivel valamint meglocsolom egy kis lime lével.

*udon tészta beszerzése: friss, kapható az Ázsia Bt-nél, teljesen kedvező áron,
a Culinárisban azonban, sajnos még száraz sem volt, a telefonos előzetes érdeklődésem ellenére, hanem csak egy hasonló fajta, vagy pedig neki eshetünk házilag, a köv. instrukciók alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz