2009. március 26., csütörtök
Zöldborsó leves - sült csirkével és vajas galuskával
Nem sokára itt a friss zöldborsó, de annyira megkívántam zöldborsó levest, hogy el kellett készítenem, ezt a tényleg tavaszt idéző ételt. Az egyik barátnőm a Nyírségből származik és ő emlegette a zöldborsó levest benne főtt zsenge csirkével, nálam most sült csirkével és vajas galuskával készült, de zsenge borsóból biztos elkészítem újra azt a változatot is.
Hozzávalók
250 fagyasztott zöldborsó
3 kisebb sárgarépa
2 fehérrépa
1 cikk zeller és karalábé
1 kis fej hagyma
1-2 kanál olíva olaj
1 nagy csokor petrezselyem
1 l húsleves alaplé
1 fiatal háztáji csirke
Az olíván megpirítjuk, az apróra vágott hagymát és a felkarikázott leveszöldségeket, ha kapott egy kis színt felöntjük az alaplével és kb. fél liter vízzel, amikor félig megpuhultak a zöldségek beleszórjuk a zöldborsót és a fél csokor apróra vágott petrezselymet. ha minden megpuhult, megszórjuk a másik fél csokor petrelyemmel és a leves elkészült.
Megtisztítjuk a csirkét és bedörzsöjük sóval, megszórjuk örölt borssal, kb. 3-4 dkg vajat kis darabokban eloszlatunk a csirkén egy pici olíva olajat és pici vizet is öntünk alá, 200 fokon olyan 45 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Majd szépen kicsontozzunk és kisebb darabokra szedve egy tányéron kitálaljuk a sült pipi husit.
A vajas galuskához:
50 g vaj
50 g rétes liszt
1 tojás
A vajat kikeverjük a tojással, beleszitáljuk a réteslisztet és ha csomómentes, kanállal a forrásban lévő levesben kiszaggatjuk, ha feljött a víz tetejére és egy picit megdagadt, már jó is.
A vajas galuska receptjét itt találtam.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése