2009. március 26., csütörtök

Zöldborsó leves - sült csirkével és vajas galuskával


Nem sokára itt a friss zöldborsó, de annyira megkívántam zöldborsó levest, hogy el kellett készítenem, ezt a tényleg tavaszt idéző ételt. Az egyik barátnőm a Nyírségből származik és ő emlegette a zöldborsó levest benne főtt zsenge csirkével, nálam most sült csirkével és vajas galuskával készült, de zsenge borsóból biztos elkészítem újra azt a változatot is.

Hozzávalók

250 fagyasztott zöldborsó

3 kisebb sárgarépa

2 fehérrépa

1 cikk zeller és karalábé

1 kis fej hagyma

1-2 kanál olíva olaj

1 nagy csokor petrezselyem

1 l húsleves alaplé


1 fiatal háztáji csirke

Az olíván megpirítjuk, az apróra vágott hagymát és a felkarikázott leveszöldségeket, ha kapott egy kis színt felöntjük az alaplével és kb. fél liter vízzel, amikor félig megpuhultak a zöldségek beleszórjuk a zöldborsót és a fél csokor apróra vágott petrezselymet. ha minden megpuhult, megszórjuk a másik fél csokor petrelyemmel és a leves elkészült.

Megtisztítjuk a csirkét és bedörzsöjük sóval, megszórjuk örölt borssal, kb. 3-4 dkg vajat kis darabokban eloszlatunk a csirkén egy pici olíva olajat és pici vizet is öntünk alá, 200 fokon olyan 45 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Majd szépen kicsontozzunk és kisebb darabokra szedve egy tányéron kitálaljuk a sült pipi husit.

A vajas galuskához:

50 g vaj

50 g rétes liszt

1 tojás


A vajat kikeverjük a tojással, beleszitáljuk a réteslisztet és ha csomómentes, kanállal a forrásban lévő levesben kiszaggatjuk, ha feljött a víz tetejére és egy picit megdagadt, már jó is.



A vajas galuska receptjét itt találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz