2009. március 20., péntek

Húsgombócok cayenne bors mártásban, tönköly spagettivel



"étteremalakítás"
Nem hagynak nyugodni ezek a húsgombócok:), úgyhogy ennek az eredménye lett ez a fogás is, a húsgombócok megegyeznek az udon tésztás levesnél használtakkal, mert ebben a formában is finomak, az enyhén édeskés ízű illatos gombócok, az eléggé pikáns-csípős mártással.

250 g darált marhahús

1 tojás

4 ek zsemlemorzsa + plusz amennyit felvesz, de inkább puha maradjon az állaga

2 ek édes szójaszósz

2 gerezd fokhagyma

1-2 cm pici gyömbér

örölt bors, só

Összekeverem a hozzávalókat, majd egy fél órára beteszem a hűtőbe. Pici kb. 2-3 cm átmérőjű gombóckákat gömbölygetek belőle és egy kevés olíva olajon pirosra sütöm őket. Tálalásig melegen tartom.

Cayanne bors mártás

Fél szál póréhagyma

2 ek teljeskiörlésű tönkölyliszt

2 ek olíva olaj

2 dl tejszín

2 dl tej vagy zab tej, nálam ez utóbbi volt

1 tk cayenne-bors*

1 tk kurkuma, az íze nem egy könnyen meghatározható, elég enyhe, de györörű napsárga színéért mindenképpen ajánlom kipróbálni, pl. egy sima rizst is gyönyörű színűvé varázsol



Ez a mártás úgy született, hogy eléggé rávagyok kattanva a cayenne borsra*, mert nagyon kellemes, csípős fűszer...és az nálam meg jöhet minden mennyiségben:) viszont a nevével ellentétben jó tudni róla, hogy ez egy paprika féle, magas kapsziacin tartalommal.
A felkarikázott pórét megpirongatom egy picit az olíván, leszóróm a liszttel és apránkét kevergetve felengedem a zabtejjel és a tejszínnel (ez egy kicsit ellentmondásos a zabtej mellé a tejszín, tudom:)), beleszórom a fűszereket, kicsit még forralom és a mártás kész is.
Végül kifőztem 100 g tönköly spagettit, majd mellészedtem a húsgombócokat és bevontam a mártással.
Fűszer és Lélek húsgombócai is nagyon tetszenek egyszer, kipróbálom majd ezeket is.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm:)))))csak most láttam az emaileket, pont süti gyártásban vagyok, sajnos nem láttam a műsort:(

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz