2009. március 26., csütörtök

Ravioli szardella pestóval és ricottával, fokhagymás vajon


kb. 1 hónapja, nagyon kedves rokonoktól megkaptam a használaton kívüli tésztagépüket. Azóta készült vele, cérnametélt, szélesmetélt és most ravioli..

A tészta hozzávalói

20 dkg durum liszt
10 dkg tönköly fehér liszt/fehér liszt
3 tojás
pici só

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és 15-20 percig pihetetjük a hűtőben. Tésztagépben vagy nyújtó deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát.
A tésztagépben én hosszú csíkokat gyátottam az utolsó elötti méretű állásban(6), persze többször átkell nyomatni a gép fokozatain, ahhoz, hogy szép vékony legyen.

A tészta arányait Izbolygónál találtam.

A szardella pestót, Lee-loo barátnőm készítette fáradságos munkával mozsárban, de utána legalább falatozott egy kicsit a tésztából:)

Szardella pesto

4 db olajban eltett szardella
2 csokor petrezselyem
3 dkg dió
1-2 ek olíva olaj, illetve amennyit még felvesz, de a szardella is olajos és azért vigyázni kell az olaj mennyiségével
bors

Mozsárban vagy mixerben pestót készítünk a hozzávalókból.

a kinyújtott tésztacsíkra kissebb távolságokra tettem egymás mellé 1 kk pestót és 1 kk ricottát (kb. 150 g ricottára volt szükség). Kenőtollal egy kis vízzel bekentem a széleket és befedtem egy ugyanolyan tészta csíkkal lenyomkodtam egy kicsit és felszeleteltem. Nem vagyok benne biztos, hogy a ravioli készítés legjobb módját választottam, de legközelebb jobban utána olvasok:)
Sőt kicsit hosszadalmasra sikeredett a tésztanyújtás, mert sikerült beledagasztanom a tésztába pár rizs szemet, ami úgy került a tésztába, hogy a sóban tartottam és lejött a kupakja, majd beleesett a tésztába:) és nem igazán sikerült kipecáznom őket, de erre már csak a tésztagépben való nyújtásnál jöttem rá, amikor is ketté vágodott a tészta a rizsszemtől:(, anyway végül is kissebb pecselős rizs bányászás után, sikerült is a tésztacsíkokat legyártanom...

Forrásban lévő vízben kb. 6-8 perc alatt kifőzzük a raviolikat.

A fokhagymás vajhoz

6 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma

A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a 2 gerezd fokhagymát belereszeljük és egy picit megpirítjuk, vigyázzunk erősen, mert irtó gyorsan szenesedik:))
A kifőtt tészát a fokhagymás vajra szedjük és a tetejére reszelünk valami jóféle kemény sajtot pl: parmezán, grana padano, pecorino romano reszelünk a tetejére.

2 megjegyzés:

  1. Barátnős beszélgetés a konyhában, miközben Lee-loo, azaz jómagam is kedvet is kaptam a pesto készítéséhez...Nem is tudom, hogyan adhatnám vissza az isteni ízeket a betűk segítségével. Ha van kedvetek, próbáljátok ki a vajas galuskát, a szardellás pesztót, mert megéri. A tésztakészítést csak perverzeknek ajánlom, hiszen végtelen mennyiségű időnek tűnt, mire elkészült. Természetesen érdemes volt megvárnom a fokhagymás vajas, pesztós raviolit. Tényleg nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  2. Liluska, annyira édi vagy! Jövő héten is főzünk? csók.hua

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz